Plantinstructies klein fruit

Rode, Witte en Zwarte bessen

Plantafstand: 1 meter

Bessenstruiken zijn sterke, bossige struiken die veel vruchten produceren.

Onderhoudstips: februari/maart, als het niet vriest, oudere en neerhangende takken laag snoeien.

• Zwarte bes (basis van cassis)

• Rode en witte aalbes (kleine, zure bessen in trossen)

• Blauwe bosbes (blauwe bessen)

• Japanse wijnbes (kleine, rode framboosachtige vruchten)

 

Druiven

Plantafstand: 2 meter

Druiven kunt u buiten het beste planten als de grond nog warm is in het najaar (tot de eerste vorst) of in het voorjaar als de kans op nachtvorst voorbij is. In de kas kan natuurlijk al eerder geplant worden. Jonge, pas geplante druiven moeten wel wat bescherming hebben als het gaat vriezen.

Snoei: na het planten snoeien we de plant terug tot op 3 ogen. Als de ogen uitlopen in het voorjaar houden we een sterke scheut aan en binden deze stevig tegen een bamboestok of aan draden. De andere scheuten worden uitgebroken.

De zijarmen worden horizontaal geleid, deze armen kunnen een aanzienlijke lengte bereiken en geven vrucht over de hele lengte van de arm. Uit de ogen van gevormde armen groeien namelijk scheuten die vrucht gaan geven, vaak twee of drie trossen per scheut.

Voor een goede afrijping is het beter dat er maar een tros wordt aangehouden. De scheut wordt getopt na het vijfde blad na de tros. Scheuten zonder tros worden volledig weggebroken. In de winter worden de takken die vrucht hebben gedragen teruggesnoeid op de onderste twee ogen.

Kiwi’s 

Plantafstand: 3 à 4 meter

Snoeien: in februari als het niet (te hard) vriest. Later in het jaar snoeien is niet verstandig, omdat de wonden dan erg gaan bloeden.

Zomersnoei: de zijtakken worden in augustus gesnoeid op 6 à 7 bladeren na de vrucht. Dit doen we om niet al te veel energie te verliezen aan groei van de scheuten. Scheuten die geen vruchten dragen kunnen al eerder in de zomer geheel worden weggebroken. In de winter worden de zijtakken teruggesnoeid op de onderste twee ogen. De kiwiplant is een echte klimmer die de ruimte nodig heeft, de lengte van de groei is min. 5 meter. Dat maakt de kiwi uitermate geschikt om langs grote muuroppervlaktes geleid te worden.

Kiwiplanten dragen pas vanaf het derde jaar.

Frambozen

Zomerframbozen

b.v.: Glen Clova, Glen Moy, Malling Promise, Marwe, Schönemann,Tulameen.

Rijptijd : juni-juli

Plantafstand : 25 à 30 cm

Terugsnoeien op 30 cm, dit voorkomt dat de scheuten gaan zwiepen in de wind en daardoor de jong aangroeiende wortels beschadigen. In de zomer zullen wortel- of grondscheuten gaan groeien; als deze rond 25 cm lang zijn wordt de oude stengelstomp weggehaald. Aan de jonge scheuten hoeft niets gedaan te worden. Deze zullen volgend jaar de eerste vruchten geven. De scheuten worden in de winter of het voorjaar tegen de draden aangebonden Niet meer dan 12 scheuten per meter aanhouden. Overtollige grondscheuten verwijderen, dit om de groei van de overblijvende te stimuleren en kunnen de vruchten beter afrijpen door meer zon.

Wintersnoei: alle tweejarige scheuten worden verwijderd; de nieuwe eenjarige scheuten blijven over en geven volgend jaar weer vruchten.

 

Herfstframbozen

b.v. : Autumn Bliss, Heritage, Zefa Herbsternte, Fallgold.

Rijptijd : augustus-september

Plantafstand : 25-30 cm

Terugsnoeien op 30 cm, als de nieuwe scheuten voldoende lang zijn, 25 tot 30 cm, wordt de oude stengel verwijderd. De nieuwe scheuten worden aangebonden en zullen in de herfst de eerste vruchten geven. 12 tot 14 scheuten per meter aanhouden.

Wintersnoei: Alle scheuten worden verwijderd om ruimte te maken voor nieuwe jonge scheuten die in de herfst vrucht zullen geven.

Kruisbessen

Plantafstand: 75 cm.

Vrijstaande struiken moeten goed worden uitgesnoeid, overtollige grondscheuten worden weggehaald en te oude gesteltakken vervangen door jongere. De vruchten groeien aan eenjarig hout en aan kort vruchthout op de gesteltakken. De eenjarige takken geven de beste vruchten en het is dus zaak te zorgen voor voldoende jong hout. Dit is te bereiken door voldoende uit te dunnen en ouder vruchthout te verwijderen. Na het planten worden de takken tot de helft teruggesnoeid, in de eerste winter worden de eenjarige scheuten gedeeltelijk teruggesnoeid om een beter gestel te krijgen.

Jostabessen

Jostabessen dragen aan kort vruchthout op de gesteltakken. Het worden grote, hoge struiken. Veel snoeien is niet nodig, alleen als de struik te dicht groeit kan het zijhout worden gedund en de gesteltakken mogen als ze te lang worden, worden ingekort.

Amerikaanse bosbessen

Plantafstand: 1 à 1,5 mtr.

De blauwe bes wordt een vrij grote struik. Voor een kleine tuin worden de rassen Berkeley en Patriot geadviseerd, omdat ze minder groot worden. De snoei beperkt zich tot het verwijderen van zieke takken en van takken die overtollig worden. Ook overhangende takken die te dicht op de grond hangen kunnen verwijderd worden.

Vossebes en wilde bosbes

(vaccinium vitis ‘Idea’ en ‘Korallo’)

Plantafstand: 50 cm.

Deze soorten zijn van nature laag en bodembedekkend, waar weinig aan gesnoeid hoeft te worden. De oude takken mogen verwijderd worden en als de struikjes te breed zijn kunt u deze kort terug snoeien.

Cranberry en veenbes

Plantafstand: 50 cm

Zijn laag over de grond kruipende struiken. Snoeien is niet nodig, alleen als de ranken te lang worden kunnen ze worden ingekort.

 

Planttips

 

Plant in losse doorlatende grond.

Gebruik tuinturf om de juiste zuurgraad te verkrijgen.

Ze kunnen zowel in de zon als schaduw staan.

Ons assortiment
Webshop
Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 18.00u
Zaterdag: 9.00 – 17.00u
Zondag: 12.00-17.00u

Adresgegevens

De Florahoek
De Slachtedyk 8
9254 HE Hurdegaryp
T: 0511-474976
E: info@florahoek.com
KvK: 01086072

Webshop Winkel­wagen 0511-474976