Plantinstructies planten

Wanneer kun je het beste aanplanten?

De periode om te planten is in de lente of in de herfst (dit geldt niet voor planten die in een pot of container zitten, deze kunnen het gehele jaar geplant worden). Plant de boom of heester in de periode vanaf het afvallen tot even voor het uitlopen van de bladeren.

Vochtige tuin? Plant dan in het voorjaar

Heeft u een vochtige tuin, plant dan bij voorkeur in het voorjaar. Hierbij is de aanleg van een deugdelijke waterafvoer noodzakelijk. Dit kan het beste gerealiseerd worden door het aanleggen van een drainagesysteem. Eventuele andere mogelijkheden zijn het graven van een geul naar en lager gelegen plaats of het boren van gaten door storende aardlagen. Om deze gaten goed te laten functioneren kunt u er het beste grind of scherp zand in plaatsen.

Het plantgat

Bij het planten moet een plantgat gegraven worden dat minimaal ⅓groter is dan de doorsnede van de wortelpruik/-kluit. Let op: de zijwanden van het plantgat moeten recht naar beneden lopen en de wanden èn bodem van het plantgat moeten goed losgemaakt zijn! Op deze manier kan de wortel zich beter ontwikkelen.

Vermeng de uitgegraven aarde en de bodem van het plantgat met siertuin compost of tuinturf. Voeg geen meststoffen, bemeste tuinaarde en of GFT compost toe aan dit mengsel. Meststoffen kunnen scherp zijn, kunstmest is zout, dit zou tot gevolg hebben dat de wortels verbranden. Meststoffen kunnen later bovengronds worden toegediend als de planten reeds zijn uitgegroeid.

Het planten

Zorg ervoor dat de wortels niet in aanraking met straatzand komen, dit kan verzilting tot gevolg hebben.

Plaats de wortelpruik/kluit in het midden van het plantgat en vul nu beetje bij beetje het plantgat met de gemengde aarde, zorg ervoor dat de aarde goed tussen de wortels komt zodat er geen lucht meer tussen zit, schud eventueel de plant een beetje op en neer. Vul het plantgat verder met het aardemengsel en druk de aarde lichtjes aan. Dek de bovenste laag van de aarde af met een laagje compost of tuinturf. Zorg ervoor dat de plant nooit te diep komt te staan, de bovenste wortel mag net onder de aarde. Bij bomen uit pot is aan te raden de bovenste laag losse potgrond te verwijderen, ze zijn vaak op de kwekerij te diep opgepot.

Maak altijd een plantspiegel (cirkel of vierkant van aarde rondom de boom), vooral in het gazon dit voorkomt schade door de maaimachine. Dit is een veel voorkomend probleem. Maak de plantspiegel het liefst in de vorm van een heuveltje hierdoor loopt het teveel aan water weg

Plaats altijd een boompaal (aan de windzijde, meestal zuidwest) dit voorkomt omwaaien.

Geef de plant alleen in de drogere perioden gedurende het eerste jaar liever ruimschoots water dan elke dag een beetje, met name als de plant net is uitgelopen, (voel regelmatig in de aarde op ongeveer 10-15 cm diepte of de aarde voldoende vochtig is.

 

De medewerkers van tuincentrum De Florahoek uit Hurdegaryp wensen u veel succes met de nieuwe aanplant !

Aan bovenstaande informatie kunnen geen rechten worden ontleend alle informatie moet worden beschouwd als “indien”. Dit artikel mag in ongewijzigde vorm met gebruik van bronvermelding gekopieerd worden. De Florahoek doet zijn best om tuinieren voor u een succes te laten worden, en staan daardoor ook open voor vragen opmerkingen of suggesties.

Ons assortiment
Webshop
Openingstijden

Maandag t/m vrijdag: 9.00 – 18.00u
Zaterdag: 9.00 – 17.00u
Zondag: 12.00-17.00u

Adresgegevens

De Florahoek
De Slachtedyk 8
9254 HE Hurdegaryp
T: 0511-474976
E: info@florahoek.com
KvK: 01086072

Webshop Winkel­wagen 0511-474976